Най-добрите криминални новели за 2020-а според New York Times

New York Times несъмнено може да се приеме за една от наистина качествените световни медии. Давана за пример за коректност и издържан публицистичен стил, екипът ѝ не пропуска да отбележи своите любими класации в различни жанрове на изкуството. Представяме Ви кои криминални новели подредиха те като най-добри за 2020 година.

„Ловецът на зайци“ от Ларс Кеплер

В този трилър няма да прочетете сладки истории, нито ще видите пухкави зайчета. Това е история, която прескача от изтънчен политически тероризъм до графична кръв. В средата на сюжета се разказва за министъра на външните работи, който е брутално убит, а последвалото разследване разкрива тайните на обществената утайка – наркомани, престъпници, трафиканти на хора и секс насилници. Книга за връзката между политиката и скритата ѝ връзка с безскрупулността.

„Разбита справедливост“ на Сюзън Фърлонг

Сюжетът се развива в малкия град в щата Тенеси, в който са разположени въоръжени опълченски лагери, а мъжете стриптийзьори са често явление в местните барове. След като откриват тяло на детска площадка, задачата да разгадае мистерията защо и как се е озовало там се пада на заместник шерифа Брин Калахан и нейното К-9 куче Уилко – и двамата ветерани от войните в Близкия изток. Криминалният роман преплита мистерията с черния хумор, който го отличава.

„Перфектни малки деца“ на Софи Хана

Сравняват Софи Хана с Агата Кристи. Тя вдъхва живот на най-великия детектив на всички времена Еркюл Поаро, но в „Перфектни малки деца“ се говори за майка и домакиня от предградията, чиито съседи са повече от странни. Децата им така и не растат, а третото им дете е изчезнало безследно, макар всички да се държат така все едно нищо не се е случило. Книгата ни кара да се замислим дали наистина познаваме заобикалящите ни хора и какви тайни може да открием в на пръв поглед най-обикновените ситуации.

„Дъщерята на фалшификатора“ на Брадфорд Мороу

Нарушеното зрение на майстор фалшификатор го принуждава да се пенсионира преждевременно. Запленен по литературата обаче, особено по първата и изключително рядка книга на гения на хоръра Едгар Алан По „Тамерлан и други поеми“, той предава занаята и писалката на дъщеря си. Време е двамата да създадат най-перфектния литературен фалшификат в историята.

„Не се обръщай назад“ на Джесика Бари

Кейт Монаган е шофьор на лифт, доброволка в клиника за аборти, като едновременно превозва смачкани от живота жени по общинските приюти. Когато интернет тролове я отпращат да пропътува 300 мили с кола от Албакърки до Лъбок, нещата много се объркват. Пътешествието се оказва изпълнено с опасности и вълнения, трудни за смилане от една обикновена, но смела жена. Историята разказва за преживяванията на човек, който вместо да помага, става набеден и преследван.

Автор Паулина Гегова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.