Дисни не плаща авторски права на авторите си

Уолт Дисни

Уолт Дисни несъмнено е един от тези съвременни идеалисти, които промениха света. Иновативното и ловко навлизане в киноиндустрията постави компанията в челните редици, които дърпат конците и решават как ще се развива Холивуд и в коя посока ще поеме седмото изкуство. Влиянието на компанията е толкова голямо, че може да създаде или да унищожи нечия кариера. И макар много хора да са недоволни, когато една поредица бива закупена от Дисни, е неоспорим факт, че  развлекателният конгломерат е с милиони почитатели по света.

Оказа се обаче, че компанията прецаква собствените си творци. Тя не изплаща авторски права на писателите си, което е в разрез със законодателството. В последните години въпросът с авторските права излиза на преден план, защото се оказа, че много автори не са запознати с правата си, както и с попечителството или възнаграждението, което заслужават.

В последните дни Алън Фостър – автор на романите, написани по историята на „Междузвездни войни“, обвини Дисни, че от 2012-а не е получават хонорари за авторски права. Преди това той е получавал редовни отчисления, в продължение на 35 години. Всичко спира, когато Уолт Дисни изкупува “Lucasfilm”.
Негово дело е включително оригиналната новела по „Междузвездни войни: Нова надежда“ от 1977-а.

Изглежда случаят с Фостър не е изолиран инцидент. Повечето, ако не и всички автори, писали книги по истории, продуцирани от Дисни, са спрели да получават заплащане въз основа авторски права.

Говорител на компанията заяви пред Wall Street Journal, че повод за целия скандал са новелите, които Алън Фостър е написал по първите три филма за „Пришалецът“. Той гарантира, че авторските права ще му бъдат изплатени. Но, както казахме, той не е единственият потърпевш.

Нарушаването на авторски и сродни права се води престъпление срещу интелектуалната собственост. За нарушения на авторското право може да се носи гражданска, административна и наказателна отговорност. Най-адекватната защита е по гражданскоправен ред. Той води най-често до обезщетение на ищеца за всички преки или непреки вреди, вследствие нарушението.

Възможно е и да бъде прекратена дейността на извършителя, изземване и унищожаване на неправомерно възпроизведените екземпляри от произведението, както и разпространението на престъплението в държавни вестници и медии.

На Дисни вече е поставен ултиматум от президента на Американската организация на писателите на научна фантастика и фентъзи, че ако злоупотребява със служителите си, ще бъде включен в списъка с компании, с които организацията съветва членовете си да не работят.

Автор Паулина Гегова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.