Излезе първата българска приказка с еднополови двойки

В последно време една от основните световни теми, заедно с Covid-19, изборите в САЩ и гражданското неподчинение в редица държави, е тази за разнообразието, или т.н. diversity. След движенията #MeToo, Black live matters и ЛГБТ влиянието, философията за полово и расово разнообразие обхвана всеки сектор.

Литературата не остана по-назад. В световен мащаб има достатъчно примери за книги, в които са включени семейства или двойки от един пол, а сега на българския пазар излезе и първата детска приказва, в която се вмества и то на централна позиция темата за сексуалната принадлежност.
Приказката се казва „Марвин и планетата Гора“ и е написана от авторката Великан Василева. Името е псевдоним, избран заради сантименталната му стойност. Любопитно е, че освен името си, писателката крие и лицето си.

Книгата е издадена от „Колибри“ и разказва за мравката Марвин, която обикаля гората, за да си намери нов дом, след като нейния е бил разрушен.

По пътя на приключенията към Марвин се присъединяват пеперудата – госпожица Бътърфлай, и бръмбърът – мис Бръмбърова. И двете женски, които живеят заедно като семейство.

Това е първият елемент, в който се говори за еднополови двойки в приказката, а вторият е при срещата им на мъжките черни лебеди, които се обичат, но не по приятелски начин.

Любопитно, а може би и малко притеснително е, че приказката е предназначена за деца от 3 до 6-годишна възраст. Дали тя е подходяща да разберат заложените философии и идеализъм за равенство въз основа на сексуални предпочитания, не се наемаме дори да гадаем. Нито сме психолози, нито детски педагози, но несъмнено творбата повдига някои социални въпроси. Що се касае до мненията на любителите на литература, те са спорни. Преобладават както негативните, така и положителните. Към дискусията се включи дори Ангел Джамбазки – евродепутат и зам.-председател на ВМРО, който строго осъди сюжета.

Книжката е богата и на илюстрации, нарисувани от Веселка Велинова. Това е първата отпечатана творба на Великан Василева, но вече се знае, че основната амбиция е да се превърне в поредица.

Автор Паулина Гегова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.