Създават филм за последната година от живота на Ботев

Христо Ботев

Актьорът, режисьор и сценарист Максим Генчев, известен на публиката с филма си „Левски“, излязъл през 2015 година, снима лента и за друг изявен еталон на българския народ – Христо Ботев. Ботев е не просто революционер и поет, но символ на свободата, символ на жертвеността на личността в името на събратята си.

Продукцията ще разглежда историческите събития от последната година от живота на революционера и смъртта му на връх Камарата, където бива прострелян. В кожата на самия Христо Ботев ще влезе младият актьор от театър „Сфумато“ Деян Жеков. В ролята на Бенковски ще се превъплъти Веселин Плачков, изиграл Дякона в едноименния филм на Генчев от 2015-а. Филип Филипов ще изиграе Стамболов, Симеон Гълъбов – Георги Обретенов, а Георги Кадурин – владиката Панарет Рашев.

Актьорският състав не свърша до тук, като към колегите си се присъединяват и самият Максим Генчев, Ники Илиев и нежната Неда Спасова.

Освен революционните дейности на Ботев, във филма ще се разгледа и темата за публицистичното му и литературно творчество.

Когато някой каже Ботев, всички се сещат за надписа от Сорбоната. Той, като автор, е последовател на Отец Паисий. Адресира литературата си изцяло към българския народ. Част е от Просвещението на XIX век. Лично аз го слагам на първо място в родната литература. Без поезията, без публицистиката му, този образ няма да бъде нормално възприет, а и не бива“, ни споделя Максим Генчев.

Самият филм ще започне с един от стиховете на поета, който ще ни вкара в обстановката и атмосферата на 1875 година. Кадърът няма да представлява рецитал. Сюжетът ще покаже как Ботев върви по снега, а заедно с него ще се движи и краткият текст, който ще е и причината да пусне оставката си от Българския революционен комитет, за да се освободи от негативите, създадени покрай Стамболов.

Стремим се не толкова да декларираме творчеството му, колкото търсим причината за създаването на един стих, както и последствията от произнасянето му“, допълва режисьорът.

Донякъде това е причина и филмът да бъде лишен от режисьорска импресия. Според Максим Генчев е почти невъзможно да се прави аналог с литературата на Ботев и съвременните автори. Нагласата им е друга.

„В България съществуват много добри писатели, за които никой никога няма да чуе. Докато нашумелите са подпрени от партии или организации. Те са еднодневки, които пълнят рафтовете в книжарниците, но никога няма да останат в историята по същия начин, както се е записал в нея Ботев“, заключва Генчев.

Христо Ботев

Очаква се „Ботев“ да бъде завършен тази година. Планът е да не влиза в комерсиалните големи кина, а да бъде достъпен за всички, защото основният замисъл е да върне спомените ни за големите родолюбци, които са избрали родината пред собствения си живот. Екипът предвижда да обиколи цялата страна както в големите градове, така и в слабо населените села.

 Автор Паулина Гегова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.