Превеждат автобиографията на Уди Алън на български език

woody allen

Уди Алън несъмнено е един от най-провокативните и интересни личности на съвременната световна култура. Драматург, сценарист, режисьор, актьор и музикант, неговите писания винаги правят впечатление на публиката и критиката. Музите му често се превръщат в супер звезди след участия във филмите му. Самият той е доста противоречива личност, която успяваме поне малко да разберем чрез биографичната му книга „Apropos of nothing”.

Сега тя ще бъде преведена на български език и разпространена по веригите книжарници из страната. Очаква се тя да излезе през месец януари на следващата година, а по превода работят Мартин Петров, Александър Мирчев и Василена Мирчева. Консултант по време на процеса е програматорът на „Киномания“ Владимир Трифонов.
Засега книгата няма одобрено заглавие на родния ни език. Следва да бъдат предоставени няколко варианта, които ще се разгледат от самия Уди Алън, за да избере най-подходящото.

В мемоарите Алън сам разказва за живота си – още от детските си години, прекарани в Бруклин, през възхода му във филмовата индустрия и Холивуд, до семейните му отношения, които всички определят като скандални. Припомняме, че драматургът и режисьор от години е съпруг на Сун-И Превин, която е осиновена от неговата бивша интимна партньорка Мия Фароу. В книгата се разглежда и собствената му гледна точка по обвиненията в сексуален тормоз над доведената си дъщеря Дилън Фароу – също осиновена от Мия.

Обвиненията в сексуални посегателства от страна на Дилън Фароу започват още през 90-те, но и до днес писателят и кино деец отрича.

През месец март книгата излезе в Америка, макар първоначалната новина да посрещна протестни дейности и възмущение от близки до семейството, както и милиони американци. Тя трябваше да излезе под егидата на издателство „Ашет“, но екипът се отказва от публикуването след огромното недоволство на читателите си и напускането на голяма част от служителите на компанията.

Още една основна причина за оттеглянето на издателската къща е, че същата издава книгата и на сина на Уди – Ронан Фароу „Catch and kill”, която говори именно за сексуалния тормоз от страна на обществени личности и е тясно свързана с #MeeToo движението. Той обвини компанията в некоректност и аморал да отпечатват творба на човек, който бива заклеймен в творба на друг човек, при това от един и същи род.

В крайна сметка биографията на скандалния артист бе издадена от „Аркейд пъблишинг“, която е под шапката на „Скайхорс пъблишинг“.

Автор Паулина Гегова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.